sobota, 21 lutego 2015

Wybuchowa tarta z białą czekoladą i granatem





Kolejna odsłona czekoladowej wariacji tym razem z białą czekoladą w roli głównej.

Składniki ( foremka o średnicy 22 cm):

200 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 szkl śmietany kremówki 30%
2 białe czekolady
1 duży owoc granatu


Sposób przygotowania:


Mąkę, sól i cukier puder wsypać na stolnicę dodać zimne masło i posiekać nożem . Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto. 
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciastem wyłożyć dokładnie formę o średnicy 22 cm i nakłuć widelcem. Piec w temp 180 stopni C przez ok 25- 30 minut.

Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać pokruszoną białą czekoladę, gotować na małym ogniu ciągle mieszajać do rozpuszczenia czekolady. Krem wylać na ciasto i posypać owocami granatu. Tarte włożyć do lodówki aby stężała.

Smacznego!!!
Warta grzechu




2 komentarze:

  1. Oj ale kusisz, uwielbiam białą czekoladę :) granat to wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, znakomicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń