Dawno nie pisałam ale niestety nie zawsze mamy na tyle czasu aby pisać systematycznie. Dzisiaj przedstawiam mój podstawowy przepis na biszkopt z 8 jaj na tort.
Składniki:
8 jaj
1 szkl. mąki pszennej
3 łyki mąki ziemniaczanej
Pół szklanki cuku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy po 1 żółtku, dalej ubijając. Przesianą mąką pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodajemy do piany- małymi porcjami.. Należy pamiętać aby podczas dodawania mąki albo miksować na najniższych obrotach albo wymieszać dokładnie szpatułką.
Biszkopt jest na blachę 26 cm.Biszkopt pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Ja pozostawiam biszkopt w piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz