wtorek, 25 czerwca 2013

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską


Niestety na polu mojego taty już szparag w tym roku nie będzie.Na pożegnanie sezonu szparagowego polecam zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej.


Składniki:

20 szt zielonych szparag
20 plastrów szynki parmeńskiej
3 łyżki masła


Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie wkładamy na 5 minut do wrzącej (lekko osolonej wody z cukrem). Po 5 minutach wyjmujemy z wrzątku, owijamy każdą szparagę szynką parmeńską kładziemy na blaszce. (dno blaszki należy dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia). Po ułożeniu szparag dodajemy masło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 5-6 minut. Można włączyć termoobieg z zapiekaniem skórki.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz