Niestety na polu mojego taty już szparag w tym roku nie będzie.Na pożegnanie sezonu szparagowego polecam zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej.
Składniki:
20 szt zielonych szparag
20 plastrów szynki parmeńskiej
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie wkładamy na 5 minut do wrzącej (lekko osolonej wody z cukrem). Po 5 minutach wyjmujemy z wrzątku, owijamy każdą szparagę szynką parmeńską kładziemy na blaszce. (dno blaszki należy dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia). Po ułożeniu szparag dodajemy masło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 5-6 minut. Można włączyć termoobieg z zapiekaniem skórki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz