sobota, 8 czerwca 2013

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym


Mój ulubiony przepis na kurczaka z błyskawicznym sosem musztardowym. Przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu".


Składniki:

4 kotlety z piersi kurczaka
Łyżka oliwy
Przyprawa do kurczaka (ja używam podlaskiej)

Składniki na sos:

15 g margaryny
15 g mąki
300 ml półtłustego mleka
1-2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy ( ja użyłam musztardy krymskiej)
czarny pieprz



Sposób przygotowania:

Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Pierś z kurczaka przyprawić ( ja używam ziół podlaskich do kurczaka) i smażyć na rozgrzanej oliwie ( ok. 15 minut), aż zmiękną i lekko zbrązowieją. 
Margarynę rozpuścić w rondlu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, mieszając tak długo aż nie będzie grudek. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze na wolnym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.Do powstałego sosu dodajemy 2 łyżki musztardy i doprawiamy do smaku pieprzem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz