Przepis na sernik zaczerpnięty od nieesia25. Zmieniłam spód mój jest na cieście kruchym i jest trochę mniej słodki niż w oryginale.
Składniki na kruche ciasto (foremka ok 22 cm):
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przesianą mąke wsypujemy na stolnicę dodajemy cukier i zimne masło- dokładnie siekamy nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy jajo i zagniatamy ciasto. Ugniecione ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 175-180stopni. Ciasto wałkujemy na stolnicy i wykładamyna wcześniej przygotowaną foremkę. W wyłożonym cieście nabijamy dziurki widelcem wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut - tak aby środek był lekko zarumieniony.
Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia
Sposób przygotowania kremu:
700 g sera białego zmielonego ( ja kupiłam "kauflandowski", może być także użyty serek mascarpone czy philadelphia)
300 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki 36 %
3 fix-y do śmietany
3 łyżki gorącej wody
500 g truskawek
Sposób przygotowania:
Nad parą wodną rozpuszczam białą czekoladę. Zimny ser miksuje dodaje 3 łyżki wrzątku ( jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta można serek zmiksować z 25 g cukru)następnie dodajemy rozpusczoną czekoladę i dalej miksujemy.Gdy czoklada połączy się nam z serkiem dodajemy 6 łyżek kremówki i miksujemy dalej pod koniec miksowania dodaje 2 fixy do śmietany.
Na kruchę ciasto kładziemy pokroje na pół truskawki i na to wylewamy gotowy krem serowy.
Zimną śmietanę kremówkę dokładnie miksujemy ( również można dodać cukru ok 2 łyżki cukru pudru) pod koniec miksowania dodaję 1 fix. Ubitą śmietankę wylewamy na wcześniejszą masę serową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu wyjmujemy sernik z lodówki, kroimy truskawki w grube plastry i kładziemy na wierzch sernika, dekorujemy m kilkoma listkami mięty.
Sernik jest pyszny. Polecam :) naprawdę warto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz