Wczoraj od babci dostałam 3 kg śliwek różnego rodzaju, dlatego dzisiaj przepis na szybkie ucierane ciasto ze śliwkami z przepisu mojej mamy.
Składniki (forma 25x 35 cm) :
850 g (5 szkl) mąki pszennej
5 szt jaj (wiejskie)
700 g jogurtu naturalnego ( zwykły można również użyć kefiru)
1 szkl oleju rzepakowego
2 szkl cukru ( ja nie lubie tak słodkich ciasto i dałam 1,5 szkl)
5 łyżeczek proszku do pieczenia
Śliwki w ilości do zapełnienia deki ja miałm ok 450 g
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności proponuję przygotować śliwki- myjemy i drylujemy odkładamy na bok.
Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka, miksujemy na puszystą masę. Do masy dodajemy olej i jogurt naturalny miksujemy na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy. Przesianą mąkę wraz z wymieszanym proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia ( wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierz układamy śliwki lekko dociskając. Pieczemy w nagrzanym piekarniu w temp 180 stopni C ok 45 minut- do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz