piątek, 5 września 2014

Mocno czekoladowe muffinki z kremem śmietankowo- waniliowym




W dniu dzisiejszym przepis na mocno czekoladowe muffiny z kremem waniliowo- śmietankowym.


Składniki ( ok 17 średniej wielkości):

150 g masła
100 g drobno poszatkowanej czekolady gorzkiej ( ja użyłam z 90 % kakao)
1/2 szkl kakao decomoreno
3/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże wiejskie jajka
3/4 szkl cukru 
kilka kropel ekstraktu waniliowego ( ok łyżeczki)
1/2 szkl śmietany lub jogurt naturalny


Sposób przygotowania:

Masło i czekoladę rozpuczamy w garnku z gubym/podwójnym dnem, następnie dodajemy kakao dokłądnie mieszamy  i odkładamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli dokładamy przestudzoną masę czekoladową. Do przesianej mąki  dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wsypujemy do masy i delikatnie mieszay. Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremke do 2/3 wysokości pieczemy w tem ok 170-180 stopni C ok 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na krem:

400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
100 g serka mascarpone
2 śmietanfixy
5 łyżeczek cukru pudru
1 laska prawdziwej wanili

Sposób przygotowania:

Śmietanę kremówkę  wraz z cukrem ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy  śmietanfix i ziarenka z jednej laski wanilii.Następnie przy wolnych obrotach miksera ddajemy serek mascarpon. 

Masą przekładamy do szprycy i dekorujemy ostudzone muffinki



                                          Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz