W dniu dzisiejszym przepis na mocno czekoladowe muffiny z kremem waniliowo- śmietankowym.
Składniki ( ok 17 średniej wielkości):
150 g masła
100 g drobno poszatkowanej czekolady gorzkiej ( ja użyłam z 90 % kakao)
1/2 szkl kakao decomoreno
3/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże wiejskie jajka
3/4 szkl cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego ( ok łyżeczki)
1/2 szkl śmietany lub jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Masło i czekoladę rozpuczamy w garnku z gubym/podwójnym dnem, następnie dodajemy kakao dokłądnie mieszamy i odkładamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli dokładamy przestudzoną masę czekoladową. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wsypujemy do masy i delikatnie mieszay. Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremke do 2/3 wysokości pieczemy w tem ok 170-180 stopni C ok 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Składniki na krem:
400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
100 g serka mascarpone
2 śmietanfixy
5 łyżeczek cukru pudru
1 laska prawdziwej wanili
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę wraz z cukrem ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix i ziarenka z jednej laski wanilii.Następnie przy wolnych obrotach miksera ddajemy serek mascarpon.
Masą przekładamy do szprycy i dekorujemy ostudzone muffinki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz