Dzisiaj przepis na "masowe" ciasto, dla osób lubiących słodko-słony smak. Jeżeli ktoś nie lubi przygotowywać swojego budyniu może użyć budyniu z torebki ( wówczas na dwa opakowania budyniu dodajemy mleka jak na 1 opakowanie). Przyznaje się, że ja zrobiłam z podwójnej porcji masy i krakersów ponieważ ten w oryginale wydawał mi się za niski. Jeżeli tak jak ja wolisz wyższe ciasta należy podwoić porcje
Składniki:
2 opakowania słonych krakersów Lajkonik 180 g ( ja zużyłam ok 3,5 )
250 g masła
3 szkl mleka
3 żółtka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej
100 g wiórków kokosowych do masy ( jeżeli nie przepadasz za wiórkami można ominąć i pospypać tylko wierzch ciasta)+ wiórka do pospypania ciasta
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć mikserem z 1/2szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie rozpuścić w szklance mleka dodać do utartych żółtek i delikatnie zmiksować.
Pozostałe mleko i cukier zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną, dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudzić.
Miękie masło ucieramy na puszystą masę, nastepnie do masła dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. tak aby nie zważyć masła.
Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
Blaszkę o wymiarach 30x 26 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód kładziemy krakersy, na krakersy 1/3 masy. Ponownie krakersy i masa budniowa, krakersy i masa. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Ja zawsze przykrywam ciasto folią tak aby nie przeszło zapachami z lodówki.
Smacznego !!!
Prostota zawsze zachwyca i się odwdzięcza - tutaj w postaci pysznego ciasta! Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń