Kolejna odsłona czekoladowej wariacji tym razem z białą czekoladą w roli głównej.
Składniki ( foremka o średnicy 22 cm):
200 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 szkl śmietany kremówki 30%
2 białe czekolady
1 duży owoc granatu
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól i cukier puder wsypać na stolnicę dodać zimne masło i posiekać nożem . Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciastem wyłożyć dokładnie formę o średnicy 22 cm i nakłuć widelcem. Piec w temp 180 stopni C przez ok 25- 30 minut.
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać pokruszoną białą czekoladę, gotować na małym ogniu ciągle mieszajać do rozpuszczenia czekolady. Krem wylać na ciasto i posypać owocami granatu. Tarte włożyć do lodówki aby stężała.
Smacznego!!!
Warta grzechu
Oj ale kusisz, uwielbiam białą czekoladę :) granat to wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńMmm, znakomicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń