Czas na kolejną odłsonę ciasta czekoladowego tym razem z jabłkami. Przepis szybki i łatwy a ciasto nieziemskie. :)
Składniki ( tortownica średnica 22):
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
4 jajka
3/4 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju
1/2 szkl posiekanych migdałów
2 łyżki kakao
1 i 1/2 szkl łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowa
50 dag kwaśnych jabłek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatałową. Jabła umyć obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w małe kawałki.
Czekoladę i migdały drobno posiekać.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo olej cały czas miksując. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodać powoli mąkę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jabłka, posikane migdały i posiekaną czekoladę- dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy wsmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C ok 45 minut.
Ciasto przygotowuje się szybko i jest pyszne !!!
Mniam, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń