Pyszny mocno czekoladowy smak, tylko dla łasuchów słodkości- ciasto bardzo czekoladowe i słodkie.
Składniki:(blaszka 25x22cm)
15 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag cukru trzcinowego
10 dag cukru
1 szkl mleka kokosowego
1/3 kostki masła
7 dag gorzkiej czekolady 70 %
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Składniki masa:
12 dag wiórków kokosowych
10 dag masła
1 szkl mleka
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i zmiksować z cukrem, dodać stopniowo jajka ciągle miksując . Ciągle miksując wlać stopniowo mleko kokosowe oraz rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Dodać suche składniki, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec ok 50 minut w tem 180 stopni ( do suchego patyczka).
Galaretkę przygotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko dodajemy wody jak na 1 opakowanie.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Tężęjącą galaretkę wylać na spód, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
Mleko zagotować z cukrem, mieszając . Wsypać wórki kokosowe i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsta masa. Masło zmiksować dodać powoli ostudzoną masę ciągle miskując. Masę rozsmarować na cieście. Torcik schłodzić.
Smacznego!!! Naprawdę warto
Mniam, cudownie czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń