piątek, 5 lipca 2013

Biszkopt z 8 jaj na tort


Dawno nie pisałam ale niestety nie zawsze mamy na tyle czasu aby pisać systematycznie. Dzisiaj przedstawiam mój podstawowy przepis na biszkopt z 8 jaj na tort.


Składniki:

 8 jaj
 1 szkl. mąki pszennej
 3 łyki mąki ziemniaczanej
 Pół szklanki cuku 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy po 1 żółtku, dalej ubijając. Przesianą mąką pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodajemy do piany- małymi porcjami.. Należy pamiętać aby podczas dodawania mąki albo miksować na najniższych obrotach albo wymieszać dokładnie szpatułką.
Biszkopt jest na blachę 26 cm.Biszkopt pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Ja pozostawiam biszkopt w piekarniku do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz