W niedzielne słoneczne popołudnie nie ma to jak kawa z mlekiem i pyszna babeczka śmietankowa z rabarbarem
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
120 g cukru pudru
60 g (3 szt) żółtka
50 g śmietana
Składniki na krem:
20g mąki pszennej
300 ml mleka
80g (4 szt) żółtka
90g cukru
10g cukru waniliowego
Rabarbar:
6szt średnie "laski" rabarbaru- drobno pokrojone i wymieszane z 5 łyżkami cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotować ciasto kruche. Mleko zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do otrzymanej mieszaniny wlewać cienkim strumieniem wrzące mleko stale mieszając. Otrzymaną masą ogrzewać na płytce metalowej , stale mieszając (masa łatwo się przypala), aż do całkowitego rozklejenia skrobi (utworzy się budyń), następnie schłodzić do temp. ok. 70 Stopni C, dodać cukier waniliowy, wymieszać schłodzić do temp. ok 20 stopnie C. Z ciasta kruchego wypełnić foremki na babeczki następnie dodać rabarbar, wypełnić budyniem i przykryć kruchym ciastem.
Piec w temp. 180 stopni, aż się lekko zarumienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz