Wreszcie rozpoczął się sezon na truskawki, które uwielbiam pod każdą postacią, także w sałatkach niekoniecznie owocowych.
Składniki na jedną sałatkę: Mieszanka sałat ( trzy garście), można zastąpić rukolą pół dojrzałego avocado (pokrojonego w kostkę) 10 truskawek (bez szypułek, przepołowione na pół) 2 plastry pokrojonej w kostkę żółtej papryki 8 szt małych kuleczek sera mozzarella Składniki na sos: 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy 2-3 listki mięty (drobno pokrojone, można zamienić na bazylię) 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz cytrynowy do smaku. Sposób przygotowania: Na talerzy położyć dwie garście mieszanki sałat, następnie dodać truskawki avocado, paprykę i ser mozzarella. Przykryć resztą sałaty. Sok z pomarańczy wymieszać z miętą, octem balsamicznym przyprawić do smaku i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Sosem polać sałatę na całym talerzu, można również ozdobić talerz kilkoma kroplami octu balsamicznego. |
sobota, 19 stycznia 2013
Sałatka z truskawkami i avocado
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz