sobota, 19 stycznia 2013

Sałatka z truskawkami i avocado



Wreszcie rozpoczął się sezon na truskawki, które uwielbiam pod każdą postacią, także w sałatkach niekoniecznie owocowych.

Składniki na jedną sałatkę:

Mieszanka sałat ( trzy garście), można zastąpić rukolą
pół dojrzałego avocado (pokrojonego w kostkę)
10 truskawek (bez szypułek, przepołowione na pół)
2 plastry pokrojonej w kostkę żółtej papryki
8 szt małych kuleczek sera mozzarella

Składniki na sos:

3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
2-3 listki mięty (drobno pokrojone, można zamienić na bazylię)
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropel octu balsamicznego
sól, pieprz cytrynowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Na talerzy położyć dwie garście mieszanki sałat, następnie dodać truskawki avocado, paprykę i ser mozzarella.  Przykryć resztą sałaty. Sok z pomarańczy wymieszać z miętą, octem balsamicznym przyprawić do smaku i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Sosem polać sałatę na całym talerzu, można również ozdobić talerz kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz