Dzisiaj sobota miałam upiec szarlotkę ale mam małego lenia więc zrobiłam równie pyszne tylko szybsze muffiny jabłkowo-cynamonowe.
Przepis pochodzi z forum cincin- Stefa, ja zwiększyłam proporcje. Babeczki są przepyszne a w domu pięknie pachnie cynamonem.
Składniki suche:
2,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru (ja dodałam trzcinowy)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżeczki cynamonu
Składniki "mokre":
2 jajka
1 szkl. mleka
2,5 jabłka pokrojone w drobno kostkę (można również zetrzeć na tarce)
10 łyżek masła ( ponad połowa szklanki roztopionego masła)
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon szczypta soli mieszamy w jednej misce. W osobnej misce łączymy składniki mokre. Następnie do suchych produktów dodajemy mieszankę "mokrą" i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pokrojone w małą kosteczkę jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy :).
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy ok. 30 minut w temp. 190-2000 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz