wtorek, 22 stycznia 2013

Zimowe gotowanie leczo z parówek


Leczo z parówek zawsze kojarzy mi się z jesienią i zimą. Danie szybkie i sycące. Może niezbyt zdrowe chociaż to zależy jakie wybierzemy parówki.

Składniki:

500g pieczarek
500g parówek
1 Pomidory w puszce
3 papryki czerwone
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Można również dodać 1  cukinie oraz 1 małą papryczkę chili

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w kostkę podsmażamy w garnku. Do cebuli dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. ( Można również dodać 1 małą cukinie, ja niestety nie miałam) . Dusimy na małym ogniu. Po 5 minut dokładamy pokrojone w plasterki parówki i pokrojone w kostkę pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy 10 minut. Jeżeli lubimy gęste leczo to w tym momencie dokładamy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Jeżeli wolimy mniej gęste można dolać troszkę wody, a następnie dołożyć przecier. Przyprawić do smaku słodką i ostrą papryką solą i pieprzem.

Czasami  dokładam jeszcze 1 małą papryczkę chili, niestety mój mąż nie przepada za ostrymi daniami:)



2 komentarze:

  1. Szybko i prosto i dlatego właśnie takie przepisy lubię :) Zapraszam też do mnie na leczo z kabaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mówi się, że parówki nie mają krzty wartości, ale tak naprawdę można kupić takie z prawdziwym mięsem, które są naprawdę smaczne. też czasem dodaje parówki do takiego leczo, szybko i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń