Kawowe muffinki z kawowym kremem dla prawdziwych smakoszy kawy :) Przepis na krem lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony stylowi.pl
Składniki : ( mi wyszło 20 sztuk ale mam małe foremki:
Suche:
2,5 szkl. mąki tortowej
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 krople aromatu waniliowego
Mokre:
1/2 roztopionej kostki masła
1 jajko
1 szkl. mleka
Składniki na krem:
1/4 szkl mleka
1 szkl. mleka w proszku
1/3 szkl. cukru
175 g miękkiego masła
3 łyżki kawy rozpuszczone w minimalnej ilości wody
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej składniki mokre. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto pięknie pachnie kawą. Masę przekładamy do foremek ( ok. 3/4 wysokości) i wkładamy do gorącego piekarnika.
Muffiny pieczemy ok 20 minut w temp. 180 C
Sposób przygotowania kremu:
Mleko gotujemy z cukrem mieszając, po zagotowaniu i rozpuszczeniu cukru zdjąć z ognia i ostudzić. Masła miksujemy na puszystą masę . Do masła dodajemy stopniowo ostudzoną masę tak aby go nie zważyć.Miksujemy powoli aż masa będzie puszysta, następnie po łyżce dodajemy mleka w proszku i dalej miksujemy. Pod koniec dodać rozpuszczona kawę też delikatnie aby nie ściąć masy.
Masę wkładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy muffinki. Pamiętaj, że muffiny muszą być zimne, jeżeli ozdobimy gorące muffiny to masa spłynie. Jeżeli nie posiadasz rękawa i szprycy ( ja w tej chwili szukam dobrego rękawa) możesz zwinąć papier piekarniczy odciąć róg i dekorować:)
Krem z mlekiem w proszku mnie zainteresował :) Bardzo lubię kawowe słodkości, z pewnością więc wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje,moja siostra stwierdziła że najlepszy krem kawowy jaki jadła :)
Usuń