sobota, 2 lutego 2013

Kawowy zawrót głowy


Kawowe muffinki z kawowym kremem dla prawdziwych smakoszy kawy :)  Przepis na krem lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony stylowi.pl

Składniki : ( mi wyszło 20 sztuk ale mam małe foremki:
 Suche:

2,5 szkl. mąki tortowej
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 krople aromatu waniliowego

Mokre:

1/2 roztopionej kostki masła
1 jajko
1 szkl. mleka

 Składniki na krem:
1/4 szkl mleka
1 szkl. mleka w proszku
1/3 szkl. cukru 
175 g miękkiego masła
3 łyżki kawy rozpuszczone w minimalnej ilości wody

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej składniki mokre. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto  pięknie pachnie kawą. Masę przekładamy do foremek ( ok. 3/4 wysokości) i wkładamy do gorącego piekarnika.
Muffiny pieczemy ok 20 minut w temp. 180 C

Sposób przygotowania kremu:
Mleko gotujemy z cukrem mieszając, po zagotowaniu i rozpuszczeniu cukru zdjąć z ognia i ostudzić. Masła miksujemy na puszystą masę . Do masła dodajemy stopniowo ostudzoną masę tak aby go nie zważyć.Miksujemy powoli aż masa będzie puszysta, następnie po łyżce dodajemy  mleka w proszku i dalej miksujemy. Pod koniec dodać rozpuszczona kawę też delikatnie aby nie ściąć masy.

Masę wkładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy muffinki. Pamiętaj, że muffiny muszą być zimne, jeżeli ozdobimy gorące muffiny to masa spłynie. Jeżeli nie posiadasz rękawa i szprycy ( ja w tej chwili szukam dobrego rękawa) możesz zwinąć papier piekarniczy odciąć róg i dekorować:)




2 komentarze:

  1. Krem z mlekiem w proszku mnie zainteresował :) Bardzo lubię kawowe słodkości, z pewnością więc wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje,moja siostra stwierdziła że najlepszy krem kawowy jaki jadła :)

      Usuń