sobota, 30 marca 2013

Babka herbaciana




Babka ma cudny aromatyczny zapach. Smakuje genialnie. Polecam nie tylko na Wielkanoc Uśmiech
Przepis pochodzi z bloga ()

Składniki:
100 g masła
2 jajka
100 ml mleka
200 g mąki
80 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 torebeczki herbaty earl grey (w tym 1 earl grey z cytryną)
40 g rodzynek
spirytus lub wódka ( do zalania rodzynek)


Przygotowanie:

Gorącym mlekiem zalej 3 torebki herbaty - przykryj i zostaw do zaparzenia. Rodzynki zalej spirytusem. Masło ucieramy na gładką masę dodajemy cukier. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do masła i ucieramy na puszystą masę. Do masy powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na samym końcu wlej (letnie) zaparzone herbatą mleko. Na końcu do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy w temp. 190 C ok 60 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.


Lukier:

Białko
Cukier puder
Można dodać kilka kropel cytryny

Białko ucieramy z cukrem pudrem dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Cukru pudru dodajemy tyle ile przyjmie białko. Im więcej cukru tym lukier będzie gęstszy.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz