wtorek, 2 kwietnia 2013

Babka cytrynowa



Kolejna wariacja babki na Wielkanoc. Przepis pochodzi  ze strony kuchnia.wp.pl



Składniki:

1 opakowanie jogurtu naturalnego 150 g
1 kubek po jogurcie roztopionego masła
270 g cukru
380 g mąki
4 jajka
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Jogurt mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajeczno-maślanej. Następnie dodajemy do masy sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 C ok 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz