wtorek, 2 kwietnia 2013

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z kawałkami pomarańczy



Mazurek kajmakowo-czekoladowy z kawałkami pomarańczy w karmelu. Bardzo słodki czyli taki jak powinien być mazurek. Ciasto półkruche podane w przepisie jest na dużą dekę. Ja mazurka zrobiłam z połowy porcji ( drugą połowę wykorzystałam do makowca)

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
15 dag  masła (ponad połowa opkowania)
3/4 szklanki cukru pudru
3 szt. żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, pośrodku zrobić dołek, wlać żółtka  rozmieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Włożyć do posmarowanej  i posypanej bułką tartą formy (lub wypełnioną papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i piec w temp. ok 200 C przez ok. 25 minut aż nasze ciasto będzie mieć kolor jasno-złoty. Odkładamy do wystygnięcia.

Składniki na masę kajmakowo-czekoladową:

1 puszka masy kajmakowej/krówkowej
150 g gorzkiej czekolady( ja użyłam 90 %)
4 średniej wielkości plastry pomarańczy w karmelu pokrojone na bardzo małe kawałki.

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową i połamaną czekoladę z dwoma łyżkami wody podgrzewamy w garnku z grubym dnem. Całość podgrzewamy na małym ogniu do czasu połączenia składników. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pomarańczę oraz dokładnie mieszamy. 
Gotową masą smarujemy przygotowane wcześniej i ostudzone ciasto. Po zastygnięciu dekorujemy.

Plastry pomarańczy w karmelu ( przepis ze strony tipy.pl):
275 g cukru 
175 ml wrzątku
125 ml zimnej wody
1 pomarańcza pokrojona w cienkie plastry

Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając  aż cukier się rozpuści. Po rozpuszczeniu doprowadzić do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut, aż uzyskamy kolor złoty. Zdejmujemy z ognia i delikatnie wlewamy wodę. Umieszczamy z powrotem na małym ogniu i gotujemy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Do gotującego się karmelu wkładamy dwa plastry pomarańczy dusimy przez 5 minut.  Resztę pokrojonej pomarańczy kładziemy na talerzu i zalewamy karmelem. Odkładamy do ostygnięcia. Zostawiamy do ostygnięcia w zimnym miejscu na ok. 1 godzinę. Następnie plastry kroimy na małe cząstki.  Możemy użyć do dekoracji lukru lub dodać do masy. 


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz