Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2 placki.
Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180- 200 stopni ok 15-20 minut.
Składniki na krem:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do śmietany (na 1/2 l śmietany, patrz opakowanie)
1 mleko skondensowane lub masa krówkowa.
orzechy włoskie lub laskowe do posypania
Sposób przygotowania:
Ubić śmietanę dodać cukier i fix do śmietany. Zamiast fix-a można użyć żelatyny.
Jeżeli mamy mleko skondensowane musimy ugotować . Jeżeli już gotuje to najpierw otwieram puszką, wkładam do wody i gotuję ok 2 godziny. W tej chwili w sklepach jest już gotowa krówkowa masa.
Układamy:
Placek
śmietana
Placek- polewamy masą krówkową posypujemy orzechami laskowymi lub włoskimi.
Robiłam takie wiele razy, ale... Z paczki :P Jak się uczyłam piec :) Muszę spróbować zrobić kiedyś od podstaw, bo smak jest pierwszorzędny :) U Ciebie wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńczy ktoś może mi powiedzieć dlaczego upieczony placek wyszedł twardy?
OdpowiedzUsuńPlacek z miodem wychodzi twardy - mieknie drugiego dnia. Podobnie jak pierniki.
Usuńw jakiej temperaturze i w jakim czasie należy piec placki?
OdpowiedzUsuńZaleca się piec w ok 200 stopni aż będzie rumiane.
OdpowiedzUsuń