sobota, 6 kwietnia 2013

Krówka (Ciasto krówka)



Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2  placki.
Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180- 200 stopni ok 15-20 minut.

Składniki na krem:

1/2 l śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do śmietany  (na 1/2 l śmietany, patrz opakowanie)

1 mleko skondensowane lub masa krówkowa.
 orzechy włoskie lub laskowe  do posypania

Sposób przygotowania:

Ubić śmietanę dodać cukier i fix do śmietany. Zamiast fix-a można użyć żelatyny.
Jeżeli mamy mleko skondensowane musimy ugotować . Jeżeli już gotuje to najpierw otwieram puszką, wkładam do wody i gotuję ok 2 godziny. W tej chwili w sklepach jest już gotowa krówkowa masa.

Układamy:
Placek 
śmietana
Placek- polewamy masą krówkową posypujemy orzechami laskowymi lub włoskimi.



5 komentarzy:

  1. Robiłam takie wiele razy, ale... Z paczki :P Jak się uczyłam piec :) Muszę spróbować zrobić kiedyś od podstaw, bo smak jest pierwszorzędny :) U Ciebie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego upieczony placek wyszedł twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placek z miodem wychodzi twardy - mieknie drugiego dnia. Podobnie jak pierniki.

      Usuń
  3. w jakiej temperaturze i w jakim czasie należy piec placki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaleca się piec w ok 200 stopni aż będzie rumiane.

    OdpowiedzUsuń