piątek, 12 kwietnia 2013

Babka drożdżowa


Przepis na babkę drożdżową jeszcze z moich świątecznych wypieków. Pochodzi z bloga mojeekspresjekulinarne.blox.pl. 


Składniki:

3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
80 g roztopionego lekko przestudzonego masła
3 żółtka
2 całe jajka
1 szkl. ciepłego mleka
szklanka rodzynek (zamoczonych w gorącej wodzie)
7 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego
25 dag świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce bez przeciągów. W czasie gdy nasz "zaczyn" leżakuje do miski dodajemy przesianą mąkę cukier waniliowy i odcedzone rodzynki. Następnie dodajemy jajka i żółtka oraz roztopione ciepłe (nie gorące) masło. Lekko urabiamy i na końcu dodajemy mleko z drożdżami.
 Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy do foremki i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok 30 minut. Babkę pieczemy  w 175 -180 C przez ok 40 minut. 
Ciasto wyjmujemy z foremki dopiero gdy będzie ostudzone 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz