sobota, 11 maja 2013

Mini Pavlova


Jeden z moich ulubionych deserów. Słodka beza "przełamana" bitą śmietaną z owocami. Ja śmietanki nie słodzę, jeżeli ktoś uwielbia słodycze to polecam dodać 3 łyżki cukru pudru do śmietanki

Składniki na bezę:
6 białek (najlepiej zimne)
300 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki śmietankę:
500 ml zimnej śmietany kremówki
Opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru
Owoce do ozdoby




Sposób przygotowania:

Białka ubijamy  dokładnie mikserem na wysokich obrotach). Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier (najlepiej po łyżce  zmiksować i następna łyżka). Na samym końcu dokładamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jeszcze raz dokładnie i delikatnie miksujemy. Blaszkę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy od szklanki koła, następnie wypełniamy je ubitą pianą z białek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i po minucie zmniejszamy do 150 stopni C. Pieczemy 1,5 godziny."sztywne". Do białek dodajemy sok z cytryny i po łyżeczce cukru pudru (oczywiście cały czas miksując na małych. Po upieczeniu bezy wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na bezy nakładamy ubitą śmietanę kremówkę i ozdabiamy owocami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz