sobota, 11 maja 2013

Syrop ze stokrotek


Syrop ze stokrotek w czasie przeziębienia  dodajemy do herbaty. Moim zdaniem najlepszy jest do naleśników i innych deserów. Naprawdę warto się potrudzić i zebrać kwiaty dla takiego smaku. Przepis z bloga: cukierniczekreacje.blox.pl

Składniki:

250g stokrotek (samych kwiatów)
1 cytryna
400g cukru
ok 800- 900 ml wody


Sposób przygotowania:


Kwiatki należy przeglądnąć, aby nie było w nich niespodziewanych gości. Ja również dokładnie ucinałam łodygi (praca żmudna ale się opłaca), następnie opłukałam delikatnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowane kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy wcześniej sparzoną pokrojoną w grube plastry cytrynę  i odstawiamy na całą noc ( w moim przypadku "leżakowały" dłużej bo ponad 24 godziny). Następnego dnia dokładnie przecedzamy przez płótno (pamiętaj aby bardzo dobrze wycisnąć do ostatniej kropli), dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż zgęstnieje.( Ja gotowałam ok 1,5 godziny). 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz